Registreer voor onze nieuwsbrief Nieuwsbrief
  • flag.america
  • flag.england
  • flag.netherlands
  • flag.germany
  • flag.france
Fabrikant van Matten
Fabrikant van Matten

Uitglijden, vallen en meer

Het voorkomen van uitglijden en vallen is meestal de belangrijkste zorg in vochtige en olieachtige werkomgevingen. Glij- en valpartijen zijn verantwoordelijk voor 20 - 30% van de ongelukken die een langdurige werkonderbreking als gevolg heben. Verlies aan productiviteit is vaak een ongelukkig bijeffect met bijna 30% van soortgelijke valpartijen die resulteren in het verliezen van meer dan 21 werkdagen. 

De vier hoofdoorzaken van glij- en valpartijen zijn: 
• gladde/vochtige oppervlaktes, veroorzaakt door water en andere vloeistoffen;
• gladde/vochtige oppervlaktes, veroorzaakt door een droge of stoffige vloer, zoals zaagsel of ander vuil;
• obstructies, beide tijdelijk en permanent;
• oneven oppervlaktes en veranderingen van niveau, zoals onaangegeven randen.

Hoewel, gegevens van de NIOSH* bij gerapporteerde werkplaats ongelukken hebben ook overbelasting en herhaaldelijk werk genoemd als een belangrijke bijdrage aan langdurig ziekteverzuim. Eigenlijk, deze oorzaak was bijna het dubbele in het aantal van gerapporteerde ongelukken. Gecombineerd zijn deze twee factoren de grootste oorzaak van niet-fatale letsel en ziektegevallen inclusief de dagen afwezig op het werk.  

Toenemende Grip 
Vloeren kunnen gevaarlijk glad worden wanneer de vloeren vochtig of blootgesteld zijn aan olie en vetten. Dit komt door de situatie waar, op het moment dat de schoen de grond raakt, een vloeistof of laag vast blijft zitten onder de schoen. Dit fenomeen is vergelijkbaar met een automobiele aquaplaning. In andere woorden, de voet die naar beneden komt heeft geen grip. Een oncontroleerbare slip treed op, de persoon verliest het evenwicht en valt.

Vochtbronnen van contaminatie zijn water, oliën, vetten en zeep van schoonmaak oplossingen. Dit kan worden tegen gegaan door de grip te verhogen op de vloer door schoeisel- en slip bestendige matten.

Verwijderen van vuil 
Vloeren kunnen ook glad worden door droge en stoffige vloercontaminatie, zoals zaagsel of ander vuil dat zich ophoopt op de grond. Zand, stukjes grind en aarde worden over het algemeen ‘boulder dust’ genoemd omdat ze fungeren als miniatuur kogellagers wanneer ze gevangen worden tussen de harde vloer en een zachte schoenzool. De schoen verliest zijn grip door het ‘kogellager’ effect. De voet schiet weg,de persoon verliest de controle en valt.

Droge vervuiling omvat stoffen, poeders, korrels en andere kleine voorwerpen, zoals metalen moeren en bouten gemorst op de vloer. De accumulatie van droge vervuiling kan ook bijdragen aan het uitglijden. Dit kan worden verholpen door grote afvoer gaten die droog of nat vuil verwijderen om het oppervlak schoon en droog te houden.

Anti-vermoeidheid
Het staan op een harde vloer voor langere perioden kan leiden to meerdere problemen. Ten eerste, het staan veroorzaakt dat de spieren samen gaan trekken, waardoor de bloedstroom vermindert. Dit zorgt ervoor dat spieren en gewrichten pijn doen en het zorgt ervoor dat het bloed stagneert.

Daarbij, langdurig staan veroorzaakt pronatie of buitensporige platvoeten. Dit kan simpelweg vermoeiend en een beetje pijnlijk zijn, maar het kan ook leiden tot fasciitis plantaris en andere serieuze voetaandoeningen. Pijn in de onderrug is het hoogste bij werkers die vier uur of meer per dag staan. Zoals opgemerkt door James Kendrick in de uitgave van de 'Occupational Health & Safety' in april 1999, zorgt het dempende effect van antivermoeidheidsmatten ervoor dat de voeten continue micro-bewegingenmaken, wat debloed stagnatie minimaliseert in de benen.

Prof Dr. Redha Taiar (2011) aan de Universiteit van Reims in Frankrijk merkte ook onbalans op als tweede oorzaak van vermoeidheid. Naast overmatig gebruik van dezelfde spieren, wanneer het systeem uit balans is, moeten de spieren harder werken om te zoeken naar evenwicht en de snelle reactiesnelheid gaat ten koste van de energie (vermoeidheid).
Hij benadrukte dat "zonder een mat is er een disfunctie in de balans van een persoon wat pathologieën kan veroorzaken die versnellen door een repetitieve taak en ander beperkend werk". Deze onbalans is zeer schadelijk voor het menselijk lichaam. Het gebruik van antivermoeidheidsmatten maakt een correcte balancering en uniforme verdeling tussen het rechter en linker been. Prof Taiar’s bevindingen bevestigen dat pijn aanzienlijk wordt verminderd met het gebruik van antivermoeidheidsmatten ten opzichte van de oorspronkelijke situatie zonder matten.


Notrax® Werkplaats Oplossingen voor Vochtige Omgevingen 
Notrax® heeft een ruim assortiment aan antivermoeidheidsmatten met extra grip en drainage, speciaal voor droge, vochtige, vettige of olieachtige omgevingen met gladde vloeren. 

Notrax® industriële matten zijn gefabriceerd om ruwe industriële omgevingen te weerstaan. Om dit te kunnen bereiken, zijn onze modulaire matten gefabriceerd in gespecialiseerde samenstellingen om te voldoen aan de specifieke vraag van verschillende industriën of productieomgevingen. Deze variatie in samenstelllingen geeft organisaties de mogelijk alleen de speciale karakteristieken te selecteren die zij nodig hebben zoals oliebestendigheid, , brandvertragende matten voor laswerkzaamheden, Grip Step®, een anti-slip toplaag voor extreem gladde omgevingen of een combinatie van deze bovengenoemden. Hierdoor blijven matten voor algemeen gebruik betaalbaar en kunnen er extreem gespecialiseerde oplossingen geboden worden. De samenstellingen verbinden zich naadloos met elkaar voor eenvoudige overgangen. De Notrax® productstempels markeren duidelijk elke mat met het productnummer en samenstellingskenmerken waardoor het gemakkelijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende rubber samenstellingen.

*Bron: NIOSH is de federale agentschap, verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoek en het doen van aanbevelingen om werk gerelateerde schade, ziekte en sterfgevallen te voorkomen. Haar missie is om nieuwe kennis met betrekking tot veiligheid en gezondheid te genereren en om die kennis over te dragen naar de praktijk.